НАУКА

 

КНДР извърши трети ядрен опит

Пхенян на 12 февруари 2013 г.
Корейската централна телеграфна агенция съобщи:
Научната организация на националната отбрана на КНДР проведе успешно трети подземен ядрен опит на подземния полигон в северната част на КНДР във вторник.
Този опит е част от практическите мерки за защита сигурността и суверенитета на страната от враждебните действия на САЩ, които безпричинно нарушиха законното право КНДР да извежда в орбита изкуствени спътници на земята за мирни цели.
Опитът се проведе по безопасен и перфектен начин на високо научно-техническо ниво с използването на по-малка и по-лека ядрена бомба но с голяма експлозивна сила в сравнение с предшестващите опити. Беше потвърдено, че опитът няма никакво неблагоприятно въздействие върху околната среда.
Специфичните особености на действие и експлозивна мощ на ядрената бомба както и всички измервания напълно потвърдиха качеството на конструкцията и физически демонстрираха големите възможности на ядрените средства възпиране на КНДР, които вече са диверсифицирани.
Ядреният опит ще насърчи армията и народа на КНДР в усилията им за изграждане на процъфтяваща нация със същия дух и способности, които те показват в овладяването на космоса, както и ще е важна крачка за гарантиране на мира и стабилността на Корейския полуостров и в региона.