НАУКА

 

Успехи в развитието на космическите технологии


Пхенян, 14 септември 2015 – Директорът на Националната аерокосмическа администрация на КНДР даде интервю по повод успехите на учените и техниците на страната в развитието на космическите технологии с които те посрещат 70-та годишнина от основаването на Корейската трудова партия.
Той посои, че в областта на космическите технологии са постигнати блестящи успехи през тази година. Завършва разработката на нов метеорологичен спътник както и на други видове спътници които ще служат на  националната икономика. Голям напредък е постигнат и в разработката на геостационарен спътник, който представлява нов по-висок етап в развитието на космическите технологии.  
Успешната реконструкция и разширение на съществуващия космодрум, ще позволи изстрелването на спътници на по-високо техническо ниво, и поставя здрави основи за динамично развитие на космическите дейности.
Развитието на космонавтиката е световна тенденция и много страни произвеждат и изстрелват спътници за различни цели включващи комуникации, навигация, оценка на реколтата, метеорологични наблюдения и проучване на природните ресурси. Изстрелването на спътници от КНДР е изцяло за мирни цели, в изпълнение на плана за научно-техническо развитие на страната за изграждането на икономическа сила и подобряване стандарта на живот на хората.
Развитието на космонавтиката за мирни цели е право на суверенните държави което е признато от международните закони и партията и народа на КНДР са напълно решени да използват това свое право независимо какво някой може да говори по този повод. 
Светът ще види серия от спътници на сонгунска Корея излитащи в небето когато и където това реши Централния комитет на Корейската трудова партия.

КЦНА